Dodatna oprema bazena

GRIJANJE VODE

Bazeni sadrže velike količine vode koju je potrebno zagrijati. Mnogi iznajmljivači se odlučuju za sustave dogrijavanja bazenske vode čime produžuju predsezonu i podsezonu u turizmu. Postoje više načina zagrijavanja vode,izdvojiti ćemo samo neke.

Toplinska pumpa Zodiac

DIZALICE TOPLINE

Dizalice topline rade na način da koristeći toplinu vanjskog zraka,toplinske pumpe zagrijavaju bazensku vodu. Mogu raditi i do -15C. Montaža je jednostavna, održavanje minimalno. U startu je to veća investicija od elektrogrijača,ali je sigurno da će se uloženi novac isplatiti zbog mnogo manje potrošnje električne energije.

Izmjenjivač topline Zodiac

IZMJENJIVAČI TOPLINE

Izmjenjivač topline je uređaj namijenjen prijelazu topline jednog medija na drugi, a može biti izveden da se mediji dodiruju, ili da su odvojeni pregradom koja sprječava njihov izravni kontakt. Postoje cijevni i pločasti izmjenjivači. Cijevni izmjenjivači se većinom koriste na privatnim bazenima. Pločasti izmjenjivači se koriste na javnim bazenima jer imaju veću površinu prijenosa energije.

Izmjenjivač topline Pahlen

SOLARNO GRIJANJE

Postoje dva načina grijanja bazena putem solarnih sustava, a to su otvoreni i zatvoreni sustav.

OTVORENI SOLARNI SUSTAVI ( APSORBERI )

Ove sustave odlikuje niska cijena, jednostavnost ugradnje i održavanja. Izrađeni su od specijalnih materijala te se instaliraju direktno na mjesto instalacije koja može biti i ravna. Protok kroz apsorbere se odvija uz pomoć filtracijske pumpe.

Slika je demonstrativna.

SOLARNO GRIJANJE

ZATVORENI SUSTAVI

Zatvoreni sustavi imaju prednost u odnosu na otvorene, a to je da tijekom ljeta mogu grijati i bazen i vodu za kućanstvo, a tijekom zime mogu pomoći u grijanju prostora.

Broj kolektora ovisi o tome da li je bazen otvoren ili zatvoren. Najbolje je ovaj sistem koristiti u kombinaciji sa još jednim izvorom grijanja bazenske vode kao što je električni grijač ili bazenski izmjenjivač topline.