Osnovna oprema bazena

SKIMMER

 

Kod skimerskih bazena skimer je ključni dio sistema za filtraciju bazenske vode. Skimer služi za usis bazenske vode iz bazena, koja zatim prolazi kroz pješčani filter gdje se filtrira te se pročišćena vraća u bazen kroz povratne mlaznice.

Uz skimere se ugrađuje nadopuna vode ( nivostat ) koji automatski nadopunjava vodu u bazen ako se nivo vode spusti.

Različite vrste skimera koje se ugrađuju u bazene.

MLAZNICE

 

Voda iz bazena kod skimerskih bazena ulazi kroz skimer, a kod preljevnih bazena se prelijeva preko ruba, dolazi do pumpe koja je tlači kroz filter i mlaznicama vraća opet u bazen.

Kod skimerskih bazena mlaznice se ugrađuju u zid,a kod preljevnih u pod.

Filter Astral

FILTERI

 

Nezaobilazni dio svake strojarnice je uređaj za mehaničko odstranjivanje nečistoća iz bazenske vode – filter.

Standardni pješčani filter se sastoji od samog filtera – kućišta unutar kojeg se nalazi kvarcni pijesak sa dva tipa granulacije. Filtracijski sustav radi na način da prljava voda iz bazena, tjerana radom pumpe, iz skimera ulazi u filter posredstvom gornjeg odvajača, nakon čega prolazi kroz pijesak s vrha prema dolje. Prolaskom kroz pijesak voda ostavlja nečistoće, izlazi čista iz donjeg kolektora, te se preko mlaznica vraća ponovno u bazen.

Kvaliteta filtera zavisi i od materijala od kojeg je izrađen ( polipropilena, poliestera, laminiranog poliestera, nehrđajućeg čelika… )

Mlaznice za povrat vode kod preljevnih bazena.

CIRKULACIJSKE PUMPE

Cirkulacijska pumpa je zadužena za cirkulaciju vode kroz sustav cjevovoda, uređaja i bazena. Pumpe za cirkulaciju opremljene su predfilterom.

Osim za osnovnu cirkulaciju vode u bazenu, pumpe se koriste i za hidromasažu, protustrujno plivanje, sla. Ove pumpe su bez predfiltera i snage su od 2,0 kW i više.

Prilikom odabira pumpe bitno je obratiti pozornost na snagu, te karakteristike protoka i tlaka vode. U našoj ponudi imamo pumpe renominiranih proizvođača kao što su: SPECK, CALPEDA, ASTRAL, SEKO …

Pumpa marke SPECK.

PODNI ISPUSTI

 

Glavna funkcija podnog ispusta je pražnjenje vode iz bazena kada je to potrebno. Također djelomično služi i kao usis vode iz skimerskog bazena.