Klima i grijanje

KLIMATIZACIJA

Postizanje parametara kvalitete zraka od kojih su najbitniji temperatura i vlažnost kako bi se postigli odgovarajući mikroklimatski uvjeti te određeni stupanj ugodnosti prostora. U širem smislu to je bilo koji oblik grijanja ili hlađenja zraka.

Najbitniji parametri zraka u prostoru su:

 • Temperatura
 • Vlažnost
 • Brzina strujanja
 • Čistoća
 • Buka koju stvara

Klimatizacijski sustavi obavezno uključuju dovođenje svježeg zraka u prostor koji se klimatizira, tj. uključuju i ventilaciju prostora jer u tehničkom smislu, sustavi koji nemaju dovod svježeg zraka nisu sustavi klimatizacije. Iz ovog razloga su klimatizacija i ventilacija usko povezane.

UREĐAJI I OPREMA KOJI SE KORISTE PRILIKOM KLIMATIZACIJE I VENTILACIJE

 1. DIZALICE TOPLINE ZA DIREKTNO GRIJANJE BAZENSKE VODE
  energetski najpovoljniji način grijanja i hlađenja bazenske vode.
 2. ODVLAŽIVAČI
  električno pogonjeni uređaji za odvajanje viška vlage iz prostora. Obavezno se postavljaju u prostoru zatvorenih bazena.
 3. REKUPERATORI
  su uređaji koji zamjenjuju ustajali zrak u prostoriji sa svježim zrakom izvana ujedno radeći izmjenu temperature s jednog na drugi kako bi se postigle uštede u energiji. Najviše se koriste u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi,gdje je potreban veliki broj izmjena zraka i na zatvorenim bazenima.
 4. KLIMA KOMORE
  su uređaji namijenjeni za centralnu pripremu zraka i omogućavaju sve osnovne funkcije: grijanje, hlađenje, filtraciju, vlaženje, sušenje, rekuperaciju i regeneraciju. Klima komora se u pravilu nalazi na samom početku kanalnog razvoda, odnosno na mjestu ulaska svježeg vanjskog zraka.
 5. DIZALICE TOPLINE
  ili toplinske pumpe su uređaji koji su u mogućnosti energiju zemlje, vode ili zraka pretvoriti u iskoristivu toplinu. Pritom je dovoljno oko 25% struje (ili nekog drugog energenta) za dobivanje 100% korisne topline.
 6. KLIMA UREĐAJI
  najjednostavniji oblik dizalice topline koji griju i hlade.
 7. VENTILATORI
  u električno pogonjeni uređaji koji se koriste za zračni protok u svrhu postizanja tjelesne udobnosti.

SOLARNO GRIJANJE

OTVORENI SOLARNI SUSTAVI 

APSORBERI – Ovi sustavi se primjenjuju za grijanje vode u bazenu. Odlikuje ih niska cijena, jednostavnost ugradnje i održavanja .
Izrađeni su od specijalnih materijala te se instaliraju direktno na mjesto instalacije koja može biti i ravna.Protok kroz apsorbere se odvija uz pomoć filtracijske pumpe. Estetski problem ovih sustava što površina sustava mora biti otprilike 60% površine bazena.

ZATVORENI SOLARNI SUSTAVI

Zatvoreni sustavi imaju prednost u odnosu na otvorene, a to je da tijekom
ljeta mogu grijati i bazen i vodu za kućanstvo,a tijekom zime mogu pomoći u grijanju prostora.

Broj kolektora ovisi o tome da li je bazen otvoren ili zatvoren. Najbolje je ovaj sistem koristiti u kombinaciji sa još jednim izvorom grijanja bazenske vode kao što je električni grijač ili bazenski izmjenjivač topline.