DIMENZIJE SAUNE

Za funkcionalno korištenje saune sama dimenzija nije od presudne važnosti. Ukoliko želite ležati na klupi onda bi duža stranica saune trebala biti dužine oko 2 m. U ostalim slučajevima sauna može biti i mnogo manjih dimenzija. U svakom slučaju ako postoji dovoljno mjesta za instalaciju kabine preporuča se saunska kabina veličine barem 2-3 m2 jer pruža bolji komfor za dva ili više korisnika. Unutarnja visina kabine je optimalna između 190 -200cm kako bi se izbjegli gubici topline koje odlaze prema stropu (u slučaju veće nutarnje visine). Sjedenjem na gornjoj klupi korisnik mora imati glavu što bliže stropu – gdje se u stvari akumulira najviša temperatura kabine.

MATERIJALI ZA SAUNU

Mekane vrste drveta imaju mnogo prednosti. Ona absorbiraju vlagu kako bi se osigurala suha klima saune.
Za razliku od tvrdih vrsta drva, meka drva nisu toliko vruća da stvaraju nelagodu pri sjedenju i u dodiru s njima.
Obloga mora također biti pravilno obrađena da bi se spriječilo uvijanje-žlijebljenje i deformacija oblika.

Pod u saunskom prostoru mora biti vodootporan: glazura, keramičke pločice (najviše se preporuča) ili vinil podloge. Sve one podloge koje ne absorbiraju vodu i omogućavaju lagano periodičko čišćenje. Nikada ne koristite tepih. Sifon za drenažu za kućno korištenje nije neophodan. Preporučljivo ga je instalirati za komercijalno korištenje kako bi se jednostavnije održavala higijena saune.

RADNA TEMPERATURA

Uz pravilnu izolaciju saunske kabine i pravilno odabranu jačine peći zagrijavanje do radne temperature je cca. 45 min. Za to vrijeme zagrijavanja kamenje će postići radnu temperaturu te će se također i interijer zagrijati na pravu saunsku temperaturu. Za vrijeme zagrijavanja trebaju biti zatvorena vrata i odzračna ventilacijska rešetka. Vrijeme zagrijavanja može varirati (biti malo duže) ukoliko su instalirana staklena vrata i dodatne staklene stijene na kabini saune.

TROŠAK SAUNE

Ovisno o dimenziji saune, odnosno jačine saunske peći. Za saune koje koriste jačinu peći od 6 kW (saunske kabine do cca. 2×2 m), cijena za mjesec dana je otprilike 30 kuna. Proračun se odnosi na korištenje saune 6 puta u mjesec dana.